Graffitikunstwerk 'Formica' op De Ruïne

Het knappe graffitikunstwerk dat je voor je ziet, heet ‘Formica’ en werd ontworpen door de kunstenaars van Treepack. Formica overspant ongeveer 350 vierkante meter en werd geschilderd op ‘De Ruïne’, een oude restant van het kleiputverleden van De Schorre.

De werkmieren die je druk in de weer ziet, verwijzen dan ook naar de vele arbeiders die hier vroeger klei ontginden en bakstenen maakten. Leuk gevonden toch? Ontdek hieronder nóg meer over De Ruïne, Formica en de geschiedenis van De Schorre.

Steenbakkerij Ramp De Ruïne

© Fotoarchief Ten Boome

Rechts op deze afbeelding zie je de 'ramp' van steenbakkerij Anverreeth die nu De Ruïne is.

 

Zoals hierboven vermeld, was De Schorre vroeger een oude kleiput waar steenbakkerijen Van Herck, Verstrepen en Anverreeth verbleven. Zoals je misschien wel weet, was de hele Rupelstreek rond de 19e en 20e eeuw het centrum van de steenbakkerijnijverheid in België. Duizenden mensen vonden hier hun werk én woonplaats. Wie goed oplet tijdens een fietstochtje in de regio, kan nog vele restanten van dat tijdperk opmerken. Zo zie je in de streek grote schoorstenen, droogloodsen, steenbakkerijtunnels en ga zo maar door. Ook De Ruïne stamt nog af uit die tijd. De oude pijlerconstructie was vroeger een ramp waarop karretjes vol klei omhoog geduwd werden naar de eerste verdieping van de machinehal. Daar werd de klei dan naar beneden gestort in de machine die deze vermaalde, voor deze klaar was om te drogen en te bakken.

 

Tegen het einde van de jaren 70 van vorige eeuw, liep het kleitijdperk ten einde omdat meeste steenbakkerijen niet konden opboksen tegen de modernisering en bodemprijzen van baksteenbedrijven uit andere landen. Het domein werd later overgenomen van de gemeente Boom door Provincie Antwerpen en die maakte er een prachtig recreatie- en groendomein van, waar De Ruïne zich bevindt. De Schorre besloot te investeren en gaf de oude muur een grondige facelift. In samenwerking met de kunstenaars van Treepack werd gekozen voor een ontwerp dat mooi opgaat in de omgeving, maar toch opvalt!

De werkmieren staan symbool voor de duizenden werknemers die hier tijdens honderden jaren hun brood verdienden door ontzettend hard te werken in of rond de kleiputten. Een mooie blik terug in de tijd en vooral een ode aan de geschiedenis van De Schorre. Want zonder dit verleden zou De Schorre, De Schorre niet zijn.